Sverige i siffror – Årets statistikfrämjare

2016.04.22

Webbplatsen Sverige i siffror, som Winston har gjort den grafiska designen för på uppdrag av Statistiska Centralbyrån, har utnämnts till årets statistikfrämjare. Priset, som ifjol gick till Hans Rosling, delas ut av Statistikfrämjandet.

I motiveringen står bland annat: ”Formspråket är en lagom avvägning mellan den korrekthet som statistik ofta förknippas med och med en modern tvist. Satsningen har fått stor respons från sin målgrupp på sociala medier och genom andra kanaler och är alltså ett bra redskap för att främja statistik i samhället.”

Den nya webbplatsen är en del i SCB:s satsning för att göra det lättare att hitta tillförlitlig fakta om Sverige, så att besökarna enkelt kan kontrollera de siffror och den statistik vi möter i media. Winston har svarat för det visuella uttrycket och design, i samarbete med SCB:s systemutvecklare. Vi har jobbat parallellt med design och teknik enligt scrum-metoden.

– Winston lyckades översätta och anpassa ett grafiskt koncept som inte alls var gjort för webben. Och utmärkelsen är ju en bekräftelse på hur fantastiskt bra de lyckades, säger Maria Egonsdotter, webbansvarig på SCB.

Ytterligare en bekräftelse är den användarundersökning som analysföretaget Outfox gjorde på uppdrag av SCB. På frågan om besökarna kunde göra det de det ville göra på sidan svarade hela 80 procent att de var nöjda, vilket är en extremt hög siffra.